Gastronomiczna branża w Polsce ma liczne obowiązki, których musi dopełnić. Jednym z nich jest zadbanie o należytą jakość wypuszczanych ścieków do kanalizacji, a o tym mówią odpowiednie przepisy. Jeśli jakaś kuchnia używa większą ilość tłuszczu, to wówczas nie można tego typu ścieków bezpośrednio odprowadzać, a wcześniej muszą one być dobrze oczyszczone.
Do tego są wykorzystywane odpowiednie separatory, jakich montaż jest w wielu przypadkach niezbędny. Jeśli jakaś restauracja czy bar tego typu sprzęt musi zamontować, to należy to odpowiednio zrobić. Istotne przede wszystkim jest to, żeby serwis separatorów nie miał problemów z dostępem. Firmy zajmujące się takim serwisem dysponują wprawdzie odpowiednim sprzętem, lecz niekiedy zdarzają się sytuacje, że nawet on może nie pomóc.
Wtedy należy sobie radzić w inny sposób, ale z tym się też będzie wiązała zupełnie inna czyszczenie separatorów cena za takie usługi. Jeśli więc ktoś nie ma ochoty przepłacać, to musi wszystko zrobić zgodnie z zasadami. Systematyczne czyszczenie separatorów tłuszcz jest bardzo ważne, ponieważ separatory zapychają się dość często.
Jeżeli przez dłuższy czas tłuszcz nie będzie z nich wyciągnięty, to w pewnej chwili zacznie się przelewać do kanalizacji, a to grozi poważnymi konsekwencjami. Terminy czyszczenia najlepiej uzgodnić z firmą, która będzie świadczyć takie usługi. A będzie to uzależnione od rozmiaru separatora oraz pojemności ścieków, jakie będą do odfiltrowania.