Lato obfituje w dużo owocowych przysmaków, na które z tęsknotą czekamy przez większą część roku. Nie ma lepszych witamin, jak te, pochodzące ze dopiero co zerwanych z drzewa czy krzaka owoców, dojrzałych w słońcu, przepojonych wonią świeżości.
Niemal każdy owoc jest bardziej wartościowy od barwnej tabletki witaminowej z apteki. Których witamin dostarczamy organizmowi podjadając w ogrodzie? Truskawki pojawiają się na krótko, przyzwoicie jest więc w najwyższym stopniu wykorzystać ich zalety. Są znakomitym źródłem witamin C, A i B. Ułatwiają przyswajanie żelaza z innych artykułów, poprawiają trawienie tłuszczu oraz białka, zmniejszają ciśnienie i neutralizują substancje karcynogenne – przetestuj jagody acai tabletki. Odpowiednio wpływają na nasz nastrój. Czy ktoś wie, iż czereśnie opóźniają proces starzenia? Obejmują dużo witaminy C, A, B i flawonoidy. Neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym spowalniają starzenie się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn. Maliny są bogatym źródłem witaminy C i błonnika.
Prócz innych składników mineralnych mają witaminę E oraz kwas foliowy. Witamina C wzmacnia naszą przejrzystą odporność – sok malinowy jest wielokrotnie używany przy przeziębieniach oraz stanach grypowych. Powinny zajadać się nimi kobiety planujące ciążę – ze względu na sporą ilość kwasu foliowego. Wiśnie, których jesteśmy w stanie spotkać kilka odmian, zawierają również witaminę C, korzystnie działają na cerę, oczyszczają organizm z toksycznych substancji. Poprawiają pracę układu krążenia. Nie zapominajmy w takim razie o podskubywaniu takich witamin prosto z krzaka, lecz także o tym, że z ich ilością nie należy przesadzać.